Mä tyksin kanasta ja broikusta. (eikös ne kuitenkin oo loppupeleissä ihan samaa eläintä?) Perinteisesti meillä lillutellaan kanat currykastikkeessa, muuta kun en oikein osaa valmistaa. :)
Tänään halusin kokeilla thai-tyylistä kana hapanimeläkastiketta. Aikani surffasin nettisivuilla, kävin omat ruokakirjat läpi ja päädyin sitten soveltamaan muutamaa erilaista ohjetta. Soveltaminen on yleensä enemmän kuin riskialtista (mun tapauksessa) mutta nähtävästi kokemus ei opeta tätä neitiä edes käytännössä. Onneksi en kangistu vanhoihin tapoihin tai resepteihin, sillä muutenhan saattaisi moni makuelämys jäädä täysin väliin...
Mitä siitä sitten valmistui?! Seuraavaksi ohje, jota on helppo muuttaa, jos vaikka sattuisi käymään niin, ettei kaapista löydy kaivattua tavaraa....
1 paketti kanaa/broileria (nyt en millään muista oliko se jotakin filettä ja kuinka paljon)
1½ dl omista omenoista lingottua tuoremehua (ananasmehu oli alkuperäses ohjees)
1 rkl karkeaa vehnäjauhoja (alkuperäisessä ohjeessa oli maissijauhoa, mutta eipä näkyny tätä meidän kaapissa....)
2 rkl soijakastiketta (saattoi muuten lörähtää vähän enemmän, ei se oo niin nuukaa)
2-3 rkl ketsuppia (ohjeessa muute luki et 3 rkl mut musta vähän tuntuu, et laitoin vaan 2 rkl)
1 rkl balsamicoa (no joo, piti olla valkoviinietikkaa, mut arvatkaas vaan löytyy sellasta meijän ruokakaapista... NO EI.enkä mä nyt oo ihan varma olisi se ees balsamicoa, mitä laitoin...)
1 rkl juoksevaa hunajaa (tätä meiltä onneksi löytyy aina)
Lisukkeet, joita ei siis perinteisissä ohjeissa ollut:
1 suippo paprika suikaloituna (värillä ei väliä, myö ei olla rasisteja)
kesäkurpitsaa suikaleina. Määrää on nyt vähän vaikee arvioida ku vedin ihan randomilla. Sanotaan vaikka, et 10 cm pätkä?!
ja lopuksi illan päähänpisto, eli kyssäkaalia suikaloituna (ihan pieni vinkki, jos aattelit tätä käyttää, et kandee keittää sitä erillisessä kattilas hetki, et pehmiää ennenko lisää tohon lopulliseen soppaan.) Äläkä ny kysele mitään määriä, emmä kattonu. Ihan fiiliksellä vaan vedin. Voi olla ihan fiksua jättää laittamatta ollenkaan. ;)
Ai niin. Ristus ko aina unhoittuu joku. Pilkoinha mä kaks valkosipulin kynttä ja ruskistin ne pannulla kananpalojen kera. Ja muistakaahan, että käytätte ruuanlaitossa aina oliiviöljyä. Rypsiöljyt(=moottoriöljyt) on sit makuhuonekamaa. Tai siis voihan sitä käyttää myös vaikka muiden koneiden rasvaamiseen. ;)
Teko-ohjeet;
Läväytä kanat ja valkosipulit pannulle, ruskista mutta älä polta kanaa mustaksi ja kuivaksi.
Ota kattila ja mittaa tarvittavat nestepitoiset ainekset siihen, eli siis kaikki muut paitsi juurekset (jos niitä aattelit käyttää) ja vihannekset. Sen ruokalusikallisen jauhookin saat viskata kattilaan.
Kuumenna "kastike" parisen minuuttia, lykkää kanat ja muut tilpehöörit perään. Jos näyttää siltä, että kastike on liian tönkköä tai liian omalaatuisen makuista, lisää vettä tarpeen mukaan.
Anna koko mössön hautua liedellä (jos omaa puulieden niin oot brooo) about 10 minsaa. Ihan lopuksi päätin vielä höystää ja antaa maulle potkua valmis makea chilikastikkeesta.
Viimoset vinkit:
-maista soossia enneko tarjoot muille (erityisesti lapsille ja vanhuksille)
-jos et tykkää tulisestä ni älä ainakaan lisää tota chilikastiketta
-jos siitä tuli mielestäsi pahaa, ni kandee pysyä perinteisessä ohjeessa eikä soveltaa ;) (tämänhän me olemme oppineet jo kauan sitten, kuitenkaan ikinä sitä noudattaen)
Bon apetit. Meitsi ei oo vielä maistellu tekelettä mut katotaan huomenna, päätyykö se suoraa kompostiin vai voisiko kenties hyödyntää ihmiskompostia, eli isää jos se ei omia makunystyröitä hivele. :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti