Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 25. lokakuuta 2014

Tiramisu by Enna

Minulla oli hyvät kauhukuvat tiramisun teosta. Sitä,kun on huudeltu aina joka paikassa: SE ON NIIN VAIKEA TEHDÄ! Yllätyin positiivisesti, kuinka HELPPOA sen tekeminen oli. Se olikin sitten ihan eri asia, että sen valmistus oli todella aikaa ja hermoja vievää puuhaa. Alan ymmärtää, miksi tätä herkkua ei tehdä joka viikonloppu. :D
Meikäläisen tiramisu ei sitten valmistunut, niinkuin perinteiset. (no mutta yllätys!)
Matkalla tuli muutamia pulmia eteen mutta onneksi oli pelastavat vanhemmat taas lähellä. :)

Ensimmäinen pulma oli jälkikasvu. Kun keittiössä häärää yksi aikuinen add-vammainen sählä ja joukkoon lisätään yksi 5-vee -Minä haluan- tyyppi ja yksi 7-vee mutku mä haluun-tyyppi niin valmis sotku on taattu. Meillä ko tuo keittiö on pieni kuin selli, niin törmäyksiltä ei voi välttyä.
Paras tapa saada jälkikasvu pois jaloista on laittaa telkku auki tai aipädin käteen. Tosin sekään ei pidättele niitä ikuisesti, joten keittiökokin on oltava ripeä.

Ja kuten tavallista, tälläkin kertaa jouduin turvautumaan lennokkaaseen intuiitiooni, kun osa ohjeissa olevista raaka-aineista oli loppu, tai muuten vain kateissa.

Tässäpä teille ohje:

Pohja
110 g sokeri (joo, mittasin ihan kuulkaas tarkkuusvaa'alla, mut keittiövaaka sopii mainiosti)
4 kpl isoja munia (no ei ollu isoja, eikä varmaan ees keskikokosia, kuka hitto näitä oikein mittaa??!!!)
50 g suolatonta voita (no ei ollu enää, enkä jaksanu lähtee 15 km päähän hakee isolta kaupalta)
85 g vehnäjauhoja (Konneveden myllyltä saa loistavia jauhoja!!!)
30 g kaakaojauhoa (ei mitään o'boyta vaan kunnon raakaa ja sokeritonta tavaraa!)

Päällyskerros
100 g valkoista suklaata
2 rkl maitoa (mielellään suoraan tilamaitoa, tai ainakin vähintää rasvaisinta maitoa!)
250 g mascarponea
30 g sokeria
1 munanvalkuainen (arvatkaas kellä loppu munat kesken....)
30 ml makeaa valkkaria/chardonnayta
50 ml kahvia (tän unohdin siinä touhuillessani....)

Lisäksi tummaa suklaata ja kaakaojauhoa päälle koristeeksi.

Valmistus:
No fiksuintahan ois varmaan tarkistaa ihan ekaksi, että sulta oikeesti löytyy noi kaikki. Joo, meiltä löytyi munia, tasan sen 4 kpl. :D Siinä hätäpäissäni pohdin, mitä tehdä tälle tortulle; jätänkö munanvalkuaisen pois, menenkö kauppaan ja toivon, että lapset ovat kiltisti, eikä torttu pala uunissa, vai vaihtoehto C. kilautan porukoille ja pyydän kauniisti heitä tuomaan tarvittavan TÄRKEÄN munan. :D Jep, vaihtoehto C oli tämän hetkinen ratkaisu.
Tosin tulihan siihen valmistukseen pieni tauko. Mutta taukohan tekee vaan hyvää. :)
Nonni, alotetaan jo. Eli ekaksi mittaa vaa'alla nuo tarvittavat aineet. Uuni päälle, semmoset 180 astetta. (kandee muuten tarkistaa, ettei uunissa oo mitään. Niinku esim.viikon vanhoja uuniperunoita....)




Ota iso kulho mihin sekoitat sokerin ja munat. Sekoita niitä vauhdikkaasti sellaset 4-5 minsaa, kunnes saat aikaiseksi kauniin vaalean vaahdon. Sulata voi kattilassa. Anna hiukan jäähtyä. Kaada sitten voisula varovasti muna-sokeriseokseen ja lusikalla kääntele/vatkaa varovasti. Siivilöi jauhot ja kaakaojauhot sekaan ja tee esim.sillä lusikalla kahdeksan muotoista rinkiä, kun sekoitat niitä sekaisin. Ei siis enää sitä sähkövatkainta!
Kaada taikina uuninpellille ja paista n. 10 minuuttia keskitasolla.
Ota ne sen jälkeen ulos ja anna jäähtyä.

Ota seuraavaksi käsittelyyn valkoinen suklaa ja pilko se. Lisää maito ja suklaa pienelle pannulle/kattilaan ja sulata. Annappa jäähtyä sitten.  Ota mascarpone jääkaapista (ja tarkista ettei se ole vanhaa!) ja sekoita se sokerin kanssa. Lisää lopuksi jäähtynyt suklaamaito joukkoon ja sekoita varovaisesti.  Lopuksi kaada joukkoon (unohtunut) kahvi ja alkoholi. (lasten tiramisun ollessa kyseessä ei ole lainkaan paha juttu jättää kahvi pois ja korvata alkoholi omenamehulla.)
Leikkaa jäähtynyt alusta sopivan kokoisiksi paloiksi ja lusikoi täytettä päälle. Voit tehdä tiramisusta ykden- tai kaksikerroksisen. Ihan päällimmäiseen laitetaan sitten siivilöiden kaakaojauhoa ja suklaamurusia/hiutaleita/isoja paljoa, ihan miten nyt tykkäät sen suklaan hioa/järsiä, it's up to you.

Jos et aijo syödä koko komeutta heti, niin törkkää se jääkaappiin.
Tadaa:



Joo, kuvasaastetta on jatkossa tiedossa, kiitos uuden NikonD5200-kamerani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti